Gliserol yada gliserin olarak da bilinen bitkisel gliserin, tipik olarak soya fasulyesi, hindistan cevizi yada hurma yağlarından yapılan berrak, saydam bir sıvıdır.
Kokusuzdur ve şurup kıvamına sahip yumuşak, tatlı bir tada sahiptir.
Bitkisel gliserin elektronik sigara likiti endüstrisinde popülerdir, fakat başka pek fazla kullanım alanı vardır. Ayrıca cilt sağlığından güçlendirilmiş bağırsaklara kadar sağlık faydaları da sağlayabilir.
Bitkisel Gliserin(Vegetable Gylcerol, VG) Nedir?
Gliserin, hayvansal ürünlerden, bitkilerden yada petrolden elde edilen bir şeker alkolüdür. Hafif tatlı kokusuz ve şurup kıvamında bir sıvıdır.
Bitkisel gliserin bitkisel yağlardan yapılan çeşittir. İki yüzyıldan daha önce bir zeytinyağı ve kurşun monoksit karışımı ısıtılarak tesadüfen keşfedildiği söylenir.
Ancak, ilk dinamit yapımında kullanıldığı 1800’lerin sonlarında sadece ekonomik ve sınai olarak önemli hale geldi.
Bitkisel gliserin, hurma, soya ve hindistan cevizi yağları gibi trigliserit bakımından zengin bitkisel yağların basınç altında yada kuvvetli bir alkali ile ısıtılmasıyla elde edilir.
Bu, gliserinin yağ bileşenşerinden ayrılmasına ve kokusuz, tatlı bir tat veren bir sıvı oluşturarak suyla beraber karışmasına neden olur.
Bitkisel Gliserin(Vegetable Gylcerol, VG) Ne değildir?
- Gliserin(glycerin) ve gliserol(glycerol) farklı anlamlı değildir, aynıdır.
- Bitkisel Gliserin (gliserol olarak da bilinir), kimyasal ara-mal (chemical intermediate) sınıfındadır. Kimyasal olarak bir şeker alkolüdür. Şeker alkolünün, içilen alkol olan etanol ile bir ilgisi yoktur. Şeker alkolü sizi sarhoş etmez ve toksik değildir.
- Bitkisel Gliserin gıda olarak tüketildiğinde veya solunduğunda zehirli veya zararlı değildir. Araştırmalarda herhangi bir zararı tespit edilmemiştir.
Yaygın Kullanım Alanları
Bitkisel gliserin elektronik sigara likitlerinin temel bileşenini oluşturmaktadır.
Ayrıca Bitkisel gliserin gıda, kozmetik ve ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.
Örneğin
Düşük yağda donmuş yoğurt, dondurma ve diğer tatlılar gibi donmuş gıdalarda buz kristallerinin oluşmasını engellemek için de kullanılabilir.
Gliserin, kalp ilaçları, fitiller, öksürük ilaçları ve anestezikler dahil farmasötik ilaçlarda yaygın bir bileşendir.
Ek olarak, diş macununun tüpte kurumasını yada sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğundan, diş macununda bitkisel gliserin bulabilirsiniz.
Dahası, genelde sabunlara, mumlara, losyonlara, deodorantlara ve makyajlara eklenir.
Moleküler Yapısı:
Tanım: 56-81-5
Moleküler formülü: C3H8O3
Molekül kütlesi: 92,09 g·mol−1
Yoğunluğu: 1,26 g/cm3
Erime Sıcaklığı: 18°C
Kaynama Sıcaklığı: 290°C